Как же всё таки быть с русским языком?

  • Автор теми Куряга
  • Дата створення

Нужен ли русскому языку статус государственного языка Украины?


  • Кількість людей, що взяли участь в опитувані
    424

PATRICK

Користувач
Реєстрація
21.03.06
Повідомлення
383
Репутація
0
Так розумію, мало хто змінив свою точку зору за 57 (!) сторінок.

і, через якісь роздуми, прихожу до висновку...
хтось грається нами, комусь потрібен був цей момент, аби посіяти сварки, невдоволення, гнів...

а ми, жили собі, сприймали один одного такими як є... і "клюнули на наживку" *іронічно*, *ірнічно і тупо*

знаю багатьох співбесідників, як з одієї сторони ,так і з іншої... і ніщо не заважає спілкуватись і розуміти один одного...
так в чому проблема?
а чи є проблема?
 

MandrivniK

Користувач
Реєстрація
16.07.06
Повідомлення
273
Репутація
3
Дайош українську третьою державною?

Історія – наука ідеологічна.
Незважаючи на спроби багатьох науковців позбавити історію такого нальоту, саме вона – підстава для легітимності держав і націй, основа ідентичності, а також – серцевина багатьох конфліктів.

Історія – це концентрована науково організована пам’ять спільнот.
Зараз в Україні за право бути базовими історіями змагаються три концепції.

Історія російсько-імперська
Суть її в тому, що тисячоліття тому існувала братня колиска народів. Протягом століть їх хотіли розлучити, проте "возз’єднання" молодших братів зі старшим таки відбулося, розірвання вікових зв’язків, руйнування слов’янської цивілізації, необхідність повернення назад.

Бал тут правлять концепт "русской славы", великої історії, культури і поганих сусідів (поляків, німців, католиків чи інших), які розкололи велику державу, яку необхідно відновити – бажано у старих межах. Української мови і культури, згідно з цим підходом, "не было и быть не может".


Історія совєтська
Тут говорять про те, що вперше в історії люди стали вільними, звільнившись від національного і соціального гніту. Утворилася нова спільнота – Союз Радянських Соціалістичних Республік.

Саме вона зробила Україну великою індустріальною і науковою державою, "возз’єднала" народ, припинила експлуатацію людини людиною, саме за неї загинули мільйони радянських (серед яких – росіяни, українці, білоруси, представники інших національностей) людей, а бандеровці стріляли їм в спину.

В кінці 1980-х – на початку 1990-х через неситість частини партноменклатури, кримінальних елементів і бандеровців "велика держава" розвалилася. Після Другої світової (Великої Вітчизняної) війни ніколи не було ніяких національних утисків, а людям жилося заможно і мирно, інтернаціонально і взагалі щасливо.


Історія українська
Від часів Київської Русі і через століття український народ прагнув витворити власну державність. Поразка козацьких змагань, а потім і невдалі спроби здобути незалежність у 1917-1921 роках призвели до того, що Україна була колонією різних держав упродовж століть.

Це також призвело до неповноцінності культурного життя української спільноти, оскільки кращих людей висмоктували метрополії – Варшава, Москва, Петербург чи Відень, а своє високе мистецтво – національний балет, опера і драма, власні університети і власні громадські інституції не розвивалися.

Українська мова мала низький статус, і/або була забороненою в певних сферах суспільного життя. В Російській імперії і в СРСР здійснювали політику русифікації. Боротьба за екологію, за збереження пам’яток старовини і за захист української мови – три кити, на яких розпочалася боротьба за українську незалежність в кінці 80-х років.


Кожна з цих концепцій по-різному дивиться на історію української етнічної спільноти і, відтак, на історію стану і статусу української мови.

Російська великодержавна концепція заперечує сам статус української мови як окремої, означуючи її "малоросійським наріччям".

Совєтська концепція інколи визнає утиски української мови в царський період, але після того – ніколи.

І тільки концепція української історії більш чи менш явно розглядає боротьбу за українську незалежність як боротьбу за збереження української культури і української ідентичності.

Очевидно, без суб’єктивності не обійтися. Дозволимо собі прийняти сторону третьої концепції. Згідно з нею, Україна мала колоніальний статус як за часів Російської імперії, так і в СРСР. Одним з аспектів колоніалізму було придушення мови українського етносу на його ж території, витіснення її з престижних суспільних сфер, її маргіналізація і поступове розчинення.

Право вибору?
Постулат двох державних мов в ідеалі передбачає однаковий доступ до всіх суспільних благ і продуктів обома мовами. Які ж базові характеристики для вибору мовного середовища з-поміж обох "партнерів" на даний момент?

Російська мова є мовою міста, великих вулиць і швидкого життя, мова тих, хто добре заробляє, українська – мовою села і невеликого містечка – руїни і безперспективності, мова нижчих класів.

Російська мова – це мова сучасної музики і сучасної літератури, бестселерів і модних журналів, мова бізнесу і науки, українська мова – мова провінції, маргінальної модерної літератури, контркультурної музики, а також – совково-шароварного сало-горілкового культурного пласту. Українська мова – це також і примусова мова бюрократії.

Російська мова – це носій передових тенденцій зі світу, це кращі переклади світових класиків і сучасних письменників з великими тиражами, це – фактично всі перекладені західні кінофільми, потужна серіало- і інша ТБ-продукція. Українська мова – мова обмеженої кількості естетських кіноформ, вона - незручний "біжучий рядок" на екрані і втомлива неоковирна неграмотна реклама.

Російська мова – це пошук у великих масивах інтернету, літератури, кіно. Українська мова – це обмежений асортимент радянських часів (сучасний – ще обмеженіший), україномовний веб-простір – невеликий закуток великого інтернет-космосу.

Західна Україна є певною мірою винятком: статус української мови тут вищий, проте якщо брати кількісний вимір, навіть тут у багатьох сферах (наприклад, книжки чи журнали, або, наприклад, кінопродукція) кількість україномовної продукції не дотягує і до 25%.

А яку мову обираєте ви? Невже українську? Це ж незручно. Навіщо носити єдині тісні старі чоботи, якщо до ваших послуг широкий асортимент різноманітних зручних сандалів, елегантних черевиків, модних кросівок?

Захистити від української мови?
Що ж відбудеться, коли російська мова стане другою державною? Все буде абсолютно так, як зі взуттям:

Буде закріплено простір, де українська мова залишиться чужою, незрозумілою і непотрібною. Вакуум українського буде, очевидно, заповнено російським матеріалом.

Інші альтернативні етнічні спільноти буде розмито у російському морі, оскільки єдиним можливим інтернаціональним простором буде російський.

Українську мову буде не допущено в більші міста центру та півдня України, граючи на протиставленні "місто-село" (враховуючи те, що місто було і залишається набагато більш привабливим для українців).

Українська мова стане "незручною" для спілкування у більшості з публічних просторів – починаючи від державного управління і бізнес-середовища і закінчуючи прилавком сільського магазину і підніжкою райцентрівського автобуса.

Російськомовні (в тому числі українці за етнічним походженням і представники національних меншин) ні в якому разі не вивчатимуть українську мову, розмивання їхньої ідентичності продовжуватиметься.

Ті ж, хто визнає себе етнічними росіянами, а також "радянські люди" без сталої національної ідентичності, у жодному випадку не вивчатимуть української.

Українська мова не стане мовою міжнаціонального спілкування в Україні. Через українську мову не можна буде адекватно зв’язатися зі світом, оскільки перспективи її майбутнього будуть туманними і науковий інтерес у світі до неї падатиме; її носіїв чекатиме доля мовців російсько-українського суржика.

Носії ідеї спільноти "російськомовних" закріплять свою панівну позицію в державі, утримуючи її в цивілізаційно-культурному полі Росії; українці ж залишаться неповноцінною в економічному і культурному плані меншиною, етнографізованими вимираючими неконкурентними "папуасами".

Отже, фактично, впровадження російської мови як другої державної має на меті зберегти (а в перспективі і розширити) простір домінування російської мови і відсутності (або маргінального існування) української, не допустити витіснення російської мови з окупованих нею суспільних сфер.

"Українізація": близнюк русифікації?
Заборонити друк всіх книжок і газет російською?
Повністю заборонити російську пісню і кіно в телеефірі?
Поруйнувати всі пам’ятники російським діячам, закрити церкви, переназвати всі вулиці і міста?
Заборонити розмовляти російською на вулицях і в офісах, штрафувати і садити в тюрму за використання російської мови?
Не давати можливості зробити кар’єру російськомовним, виганяти з роботи за це і всіляко осуджувати російську?

Складається враження, що саме так хочуть подати "українізацію" її противники – справді, якщо вона ТАКА – не залишається нічого іншого, як з нею боротися. Якщо поглянути в історію – таке вже було.

"Українська" історія описує цей процес як "русифікацію": саме такі методи були застосовувані Російською імперією, а потім і СРСР щодо національної спільноти українців.

Що ж можна зробити у такій ситуації? Здається, що тут була б корисною політика "українення" (на стратегічному рівні) – визначити окрему "українськокультурну" політику щодо п’яти основних груп українців:

Перша. Етнічні українці, котрі спілкуються українською мовою: створити повноцінну сферу культурного життя; зняти постколоніальний дисбаланс; дати можливість до створення українського міста і модерного сектору культури.

Друга. Етнічні українці, котрі спілкуються російською: дати можливість вивчити українську мову і долучитися до модерного українського життя;

Третя. Етнічні росіяни: здійснити політику "позитивної дискримінації", внаслідок якої частка російського зменшиться (себто з позиції гегемона ця спільнота перейде в позицію етнічної меншини), не заважати і надалі ефективно існувати у власній культурній сфері.

Четверта. Інші етнічні меншини: також дати їм можливість вільно розвивати свої культури, надати можливість вивчити українську мову;

П’ята. "Радянські" люди: дати можливість обрати для себе певну ідентичність, і також залучитися до вивчення української мови.

Зауваження
Російська мова, на жаль, була засобом імперського впливу на українських громадян – і вина в цій історичній несправедливості лежить на російському імперіалізмі. Саме тому вона і виконує таку незавидну постколоніальну роль.

Вивчити нову мову не означає забути старі; вивчити українську не означає автоматично позбутися російської мови.

Можливість не означає примус; проте у певних сферах (наприклад, державне управління чи судочинство) необхідно буде застосувати регулювання, яке відповідає українським інтересам.

Як практично можна добитися таких результатів? А хоча б із встановленням реальної половини українського в надзрусифікованих сферах – мінімум половина кінофільмів повинна бути дубльована українською, мінімум половина програм і фільмів на телебаченні повинна бути українською за звуком (а не за субтитром); мінімум половина тиражу всіх газет, журналів і книжок повинна виходити українською.

За інших умов необхідно перестати займатися популізмом на тему "захист російської мови" і означити пропозицію одержавленої двомовності більш чітко, по суті: захист російської мовної гегемонії на українській території і недопуск українського "реваншу".

А це – слова не з Європейської хартії про права меншин, а банальні тези із запасів імперського російського дискурсу.

Момент, коли україномовний українець зможе почувати себе не національною меншиною у власній державі, стане моментом повноцінної культурної свободи також і інших націй.

Якщо ввести "другу державну" чи нічого не змінити – українська мова стане навіть не другою – третьою (після англійської) державною мовою.​
Дайош?

Остап Кривдик
 

Zykov

Користувач
Реєстрація
24.06.06
Повідомлення
353
Репутація
0
Уважаемый MandrivniK, Вы откуда этот бред скопирайтили? хоть бы написали источник , а не только Автора.
Русский язык не чем не хуже украинского, а то что тут написано кроме как больным бредом назвать затрудняюсь. Это моё субъективное мнение, Вашего я не прочитал, так как мнение какого-то "Остапа ...". Кто такой? Откуда взялся этот деятель?
Мы братья славяне и не стоит развивать "межнациональной напряжённости" и тому подобной деятельности, так как до добра это не доведёт. Уже на всех сайтах задолбали малолетки-газовики и наши туда же подались, только с "языком"!
Извините за свою точку зрения, надоело читать подобные бредни
 

MandrivniK

Користувач
Реєстрація
16.07.06
Повідомлення
273
Репутація
3
ZeL сказав(ла):
Уважаемый MandrivniK, Вы откуда этот бред скопирайтили? хоть бы написали источник , а не только Автора.
Русский язык не чем не хуже украинского, а то что тут написано кроме как больным бредом назвать затрудняюсь. Это моё субъективное мнение, Вашего я не прочитал, так как мнение какого-то "Остапа ...". Кто такой? Откуда взялся этот деятель? Мы братья славяне и не стоит развивать "межнациональной напряжённости" и тому подобной деятельности, так как до добра это не доведёт. Уже на всех сайтах задолбали малолетки-газовики и наши туда же подались, только с "языком"!
Извините за свою точку зрения, надоело читать подобные бредни

шановний, про "братів славян" будете тим самим "малолеткам-газовикам" втирати, де була та дружба коли Югославію на шматки рвали? Те саме братське "государство" на єдиновірну країну нападає? Байка про братність вже себе віджила це "анохранізм" по суті!

стосовно "межнациональной напряжённости" я навіть думки не мав, і ви б це зрозуміли, як би прочитали статтю від початку до кінця... а не вихоплюючи деякі фрази... стаття досить нейтральна... і про те що "русский язык хуже украинского" там нема ні слова...

автор статті - випускник НаУКМА, політолог, активіст,
джерело тут: http://www2.pravda.com.ua/news/2005/11/16/35682.htm

а стосовно моєї особистої думки, то вона співпадає з авторською, тому не вважаю за потрібне щось коментувати...
 

Spoch

Користувач
Реєстрація
18.03.06
Повідомлення
849
Репутація
57
Вік
46
ZeL сказав(ла):
Вы откуда этот бред скопирайтили?
А какие именно идеи вы считаете бредом и почему?
ZeL сказав(ла):
Русский язык не чем не хуже украинского,
Мягко говоря, вы не очень внимательны, или совсем не внимательны, так как некто Остап, даже не сравнивал русский и украинский языки. Откуда вы взяли, что по мнению автора русский хуже украинского?
ZeL сказав(ла):
а то что тут написано кроме как больным бредом назвать затрудняюсь
Еще раз повторюсь - было бы очень интересно узнать, что именно,желательно с цитатами, вы считаете бредом и почему.
ZeL сказав(ла):
Мы братья славяне и не стоит развивать "межнациональной напряжённости"
Чем именно данная статья развивает межнациональную напряженность? И стоит ли такую развивать с не "братьями славянами"?
ZeL сказав(ла):
Уже на всех сайтах задолбали малолетки-газовики и наши туда же подались, только с "языком"!
Я не совсем улавливаю схожесть, вернее сосем не улавливаю. Малолетки-газовики кичаться газовой дубинкой. Наши же с "языком" пытаются спасти его от вымирания, другое дело каким способом это делается. И, по-моему, автор статьи предлагает вполне разумный подход, который смог бы более-мение удовлитворить в той или иной степени все стороны, кроме, естественно, радикалов.
Складывается впечатление, что вы ZeL, либо не дочитали статью до конца, либо не поняли то, что читали.
 

medved

Користувач
Реєстрація
18.11.07
Повідомлення
68
Репутація
0
PATRICK сказав(ла):
і, через якісь роздуми, прихожу до висновку...
хтось грається нами, комусь потрібен був цей момент, аби посіяти сварки, невдоволення, гнів...

а ми, жили собі, сприймали один одного такими як є... і "клюнули на наживку" *іронічно*, *ірнічно і тупо*

знаю багатьох співбесідників, як з одієї сторони ,так і з іншої... і ніщо не заважає спілкуватись і розуміти один одного...
Мне очень импонирует Ваша мысль, наверняка и не существовало бы проблемы, если каждый это понял.
PATRICK сказав(ла):
так в чому проблема?
Так вроде бы её и недолжно быть. Ан нет, вот этот-то плакатhttp://www.ilink.com.ua/forum/attachment.php?attachmentid=98426&d=1236440910 и дальше рулит.
Так вот изначально проследивши 57страниц трудно не заметить задаваемое настроение и в начальном опросе темы (которое в дальнейшем удосужились подкорректировать) и в последующих комментариях ну вот хотя бы из последнего сарказма Супер-Модератор Spochа
Отвечу тебе на могучем
и все остальные еже с ним т.д. и т.п., естественно их апаненты не святые (а я и подавно) не остаются в долгу и понеслась, думаю ещё на страниц 100 определёно накрапают.
Во, и я сейчас съязвлю (не могу сдержаться, прёт): Извини, MandrivniK шо тебя в пример не привёл, по твоему статусу «провокаторишка-западло» не проходишь в авторитет примера.
PATRICK сказав(ла):
Да не хочется ослепнуть и оглохнуть, чтобы не заметить, а проблема всё же есть.
Ну вот, к примеру, на сегодня задвинули очередное мягко сказано неудобство, русскоязычным классам писать экзаменационное сочинение на украинском языке. Уверен, что для кого-то это бальзам на душу очередной раз позлорадствовать, да ведь пострадают дети (в большинстве их не тупые). После всех этих «справедливо-демократичных» комбинаций, однозначно будут занижены и оценки, и соответственно для поступающих куда либо после 9 класса, средний балл.
Пустяки, правда?.... а чи є проблема? --- чи хіба то всіх проблема?

Что же касается статьи Остапа Кривдика «Дайош українську третьою державною?»
любезно придоставленная нам MandrivniKом.
Лично у меня сложились неоднозначное мнение, этакий страх перед русским языком, умышленное видения украинского языка в ранг неполноценности, ну и предложенные методы напоминают действия «серливого ублюдка». А один бы тут «знакомый» оппозиционно- настроенный (на сегодня ко всему русскому) в противоречии не задумываясь, и не анализируя, прокомментировал бы это так:
Сообщение от MandrivniK
"Выдает желаемое за действительное" повна маячня... якись черговий "специалист" висунув тупу гіпотезу...
Spoch сказав(ла):
Наши же с "языком" пытаются спасти его от вымирания, другое дело каким способом это делается.
Spoch и Вы таки думаете, разумным способом?
________________________________________________________________
В России я хохол, на Украине я москаль, ну ладно буду я хохломоскаль – и ШО Вам стало легче!?
 

sonic

злий вуйко
Адміністратор
Реєстрація
31.08.06
Повідомлення
404
Репутація
56
medved сказав(ла):
Ну вот, к примеру, на сегодня задвинули очередное мягко сказано неудобство, русскоязычным классам писать экзаменационное сочинение на украинском языке. Уверен, что для кого-то это бальзам на душу очередной раз позлорадствовать, да ведь пострадают дети (в большинстве их не тупые).
маячня навіть у російськомовних класах вчать українську мову, тому якщо її хтось не хотів вчити це вже проблеми окремої людини..невдалий приклад...
 
G

Gondrilla

MandrivniK сказав(ла):
Історія українська
Від часів Київської Русі і через століття український народ прагнув витворити власну державність. Поразка козацьких змагань, а потім і невдалі спроби здобути незалежність у 1917-1921 роках призвели до того, що Україна була колонією різних держав упродовж століть.

Киевская Русь - таже самая империя) и в ней тожы было куча недовольных и ущемленных в своих желаниях граждан) страну поделили и проблему сразу решили, у каждого стал свой огород. какая разница кому платить своим, татарам, посполитам? казаки шли по тем же стопам, меж собой воевали не меньше, чем с соседями, и на стороне соседей с другими соседями против других казаков. Можы и не надо спорить, шо мол мой взгляд самый правый, а сразу страну поделить?) и не будет никаких проблем с языками) Украина - тажы империя, захватила и крым, и бесарабию, и русичей притесняет бедненьких, а русскоязычие ваще враг народа №1) я лично за возрождение Остозького Князівства, геть київських кровопийць і сатрапів!
 

medved

Користувач
Реєстрація
18.11.07
Повідомлення
68
Репутація
0
sonic сказав(ла):
маячня навіть у російськомовних класах вчать українську мову, тому якщо її хтось не хотів вчити це вже проблеми окремої людини..невдалий приклад...
sonic для того чтобы осмыслить мой пример, не обходимо было бы вникнуть. Я не сказал, что русскоязычные классы отказываются учить украинский язык. Я пытаюсь до нести, что до этого года экзаменационное сочинение в 9 классах, в советские времена (несмотря на пропагандированную, как утверждают сегодня, искоренения всего украинского) в 8 классах, существовали на том языке на каком ты учился т.е. украинские классы на украинском, русские на русском. Я не словом не обмолвился что вступительные экзамены в учебные заведения по западным регионам только на украинском языке т.е. математика - учил на русском будешь сдавать на украинском и в полнее естественно украинский язык на украинском (я основываюсь после 9 класса, и естественно на примере своего сына) и как бы сложно не было --- на сегодня это нормально, делаешь сам выбор и сам их преодолеваешь.
Я лишь против, когда тебе не оставляют выбора, и на сегодня это по национально - языковым критериям очевидно. Вам sonic не стоит передёргивать и без того болючий вопрос.
 

MandrivniK

Користувач
Реєстрація
16.07.06
Повідомлення
273
Репутація
3
medved сказав(ла):
Во, и я сейчас съязвлю (не могу сдержаться, прёт): Извини, MandrivniK шо тебя в пример не привёл, по твоему статусу «провокаторишка-западло» не проходишь в авторитет примера.

кожне створіння бачить тільки те, що хоче бачити і чує тільки те, що хоче чути... що ж тут поробиш такими ми створені :D нічогог по суті... один дешевий "треп" ;) medved - славний син свого народу!

medved сказав(ла):
в советские времена (несмотря на пропагандированную, как утверждают сегодня, искоренения всего украинского) в 8 классах, существовали на том языке на каком ты учился т.е. украинские классы на украинском, русские на русском.
брехня, сам писав на російській (іменно тому що в російських класах по кількості переважали учні, всі писали одною росйською мовою, мене до речі це не особливо пригнічувало), вони були приорітетними, на українські особливо не зважали, так, аби написали.

medved сказав(ла):
Я не словом не обмолвился что вступительные экзамены в учебные заведения по западным регионам только на украинском языке т.е. математика - учил на русском будешь сдавать на украинском и в полнее естественно украинский язык на украинском
теж брехня це були скоріше винятки ніж массово, нормально здавали російською... де ти цієї чуші набрався, у мене брат бабусин покійний був завідуючим кафедою у Львівському політехнічному інституті, так він все життя російською розмовляв... і що?

medved сказав(ла):
Я лишь против, когда тебе не оставляют выбора, и на сегодня это по национально - языковым критериям очевидно.
вузів тьма хоч тут хоч за кордоном, простір обмежений тільки фінансами та бажанням, і хто вас шановний крім вас самого пригнічує? Як би вас пригнічували, як у радянські часи, то ми б з вами тут не писали так часто і так багато всякої єрунди (ви звістно більше :-p ) а вже б давно свідчення слідчому давали... :)
 

MandrivniK

Користувач
Реєстрація
16.07.06
Повідомлення
273
Репутація
3
medved сказав(ла):
один бы тут «знакомый» оппозиционно- настроенный (на сегодня ко всему русскому) в противоречии не задумываясь, и не анализируя, прокомментировал бы это так

не так уж я и опозиционно настроен, я не хуже вас владею этим самым языком и ничего против русского языка и народа я не имею, но быть украинцем и быть патриотом совсем не означает быть русофобом и нацистом.

Повторюсь, человек видит только то, что желает видеть... Или как там вы писали - "не нужно вешать ярлыки"?

Вот до сих пор не поймете, что любая попытка в стране стать против народа этой страны (попыток вернуть этим народом свою культуру, историю, язык, традиции) вызывала и будет вызывать противодействие при чем адекватное, и это нормально, и с этим ничего не поделать... Сначала царская Россия, потом комунисты - вытравливали и все равно не смогли вытравить дух народа, это, что то да значит, нравится это вам или нет.

PS я искренне сочувствую тем школьникам которых нынешняя система пытается ломать под себя, они ведь не виноваты, что их родители не думали об их будущем, хотя и не верю что все происходит именно так масштабно, как здесь расписывают... Волею судьбы вам и вашим детям пришлось попасть в государство которое только формируется, ну что ж, прийдется смирится, того что было, уже не вернуть... и к знанию русского живя на Украине, все равно прийдется добавлять знание или хотя бы осваивание украинского языка.
 

mr. Василий

гнусний, але (!) харизматичний провокатор
Користувач
Реєстрація
18.12.06
Повідомлення
346
Репутація
0
PATRICK сказав(ла):
так в чому проблема?
а чи є проблема?
Проблема в законах. Человек из Нетешина потерял в Одессе паспорт, ему там в милиции выдали справку на русском (негосударственном) языке. Он с этой справкой приехал в Нетешин и ему здесь на основании этой справки на русском (негосударственном) языке сделали паспорт. Так в чём же проблема? А проблема в том, что в законе государстенный язык один, а на деле 2.
 

medved

Користувач
Реєстрація
18.11.07
Повідомлення
68
Репутація
0
MandrivniK сказав(ла):
не так уж я и опозиционно настроен, я не хуже вас владею этим самым языком и ничего против русского языка и народа я не имею, но быть украинцем и быть патриотом совсем не означает быть русофобом и нацистом.
Не ну серьёзно достойные слова (часом, некто из родственников не менял возле компа?). MandrivniK действительно удивил, то в ”брихне” меня обвиняешь, то вдруг конструктивно рассуждаешь.
Ну и такое тебе пожелание: быть украинцем и быть патриотом - надо научиться, сие не значит, что надо найти врагов, чтобы оправдать *свои недостатки.
(*свои - и политики Украины в том числе.)

MandrivniK сказав(ла):
Вот до сих пор не поймете, что любая попытка в стране стать против народа этой страны (попыток вернуть этим народом свою культуру, историю, язык, традиции) вызывала и будет вызывать противодействие при чем адекватное, и это нормально, и с этим ничего не поделать... Сначала царская Россия, потом комунисты - вытравливали и все равно не смогли вытравить дух народа, это, что то да значит, нравится это вам или нет.
Вот когда вдруг перестанешь русскоязычных и думающих не так как ты, отделять от народа этой страны (возомнивши вдруг себе что она больше твоя, нежели моя), тогда возможно и начну верить твоему : «совсем не означает быть русофобом и нацистом». Тогда может быть с тебя и начнётся здравомыслия и перемены этой страны. А что касается противодействия, то оно вызывается и навязыванием. И пойми уже, наконец, что царская Россия, коммунисты, НКВД, Сталин – это не русскоязычные украинцы и не сегодняшние русские - это история, и в упрёк не только им, а всем нам и мнимым патриотам Украины в том числе.
MandrivniK сказав(ла):
Волею судьбы вам и вашим детям пришлось попасть в государство которое только формируется, ну что ж, прийдется смирится, того что было, уже не вернуть...
MandrivniK с такими извините, темпами уродливого формирования Вам придется моим и Вашим правнукам досказывать про «государство которое только формируется».
MandrivniK сказав(ла):
я искренне сочувствую тем школьникам которых нынешняя система пытается ломать под себя, они ведь не виноваты, что их родители не думали об их будущем, хотя и не верю что все происходит именно так масштабно, как здесь расписывают...
MandrivniK я не стану комментировать пост #1133, коль появилось в последующем искреннее сочувствие, Вам остаётся в этом случае, всё проверить и опровергнуть. Тем заодно авторитетно поможете перечислить и выбрать лояльно-справедливые к малочисленным русскоязычным абитуриентам, *близь находящие учебные заведения.
(*близь находящие – в приделах Украины, без искушения отправить «чемодан-Москва-Россия»)
 

Thinker

Користувач
Реєстрація
02.04.09
Повідомлення
20
Репутація
0
Вік
37
А чи потрібно російську мову ставити під статус державної? Нехай в Росії буде й надалі державною, а ми живем на Україні, мова наша українська. Ось таке моє ставлення...
 
E

Ekspres

Куряга сказав(ла):
есть ли какие-то шансы у русского языка стать государственным?
З такими людьми як в Севастополі живуть російьскій мові не статус світить а повна заборона. Почитайте свіжі новини з Уніан:

[11.04.2009 22:16]
У Севастополі немає жодної української школи


Перший заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Владимир КАЗАРІН сподівається, що будівництво в Севастополі української школи-колегіуму буде профінансовано практично повністю з державного бюджету, навіть якщо міська рада Севастополя так і не прийме рішення про участь бюджету міста в співфінансуванні - обов`язковій умові будівництва цього навчального закладу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це В.КАЗАРІН повідомив у «прямому ефірі» регіональної державної ТРК. За його словами, «державні гроші на цей об`єкт виділяються, і вони освоюються, але місто, фактично, відмовляється брати участь у співфінансуванні цього проекту - міський депутатський корпус, на жаль, уже чотири рази відхилив наші пропозиції щодо фінансування школи-колегіуму, а одна з умов отримання державних грошей - спільне фінансування проекту».

Як зазначив перший віце-губернатор, «у зв`язку з тим, що депутати міськради своєю позицією фактично, заблокували цей проект, ми зараз ставимо питання перед Києвом, щоб він, порушуючи обов`язкове правило про співфінансування, в односторонньому порядку продовжував виділяти Севастополю гроші на цю школу-колегіум». В.КАЗАРІН вважає, що владі міста вдасться переконати в необхідності цього центральну владу: «увагу на цю проблему зараз звертає і Президент України, і прем`єр-міністр України. Мені здається, це рішення буде знайдено, і ми завершимо цей довгобуд».

Як повідомляв УНІАН, у середині грудня минулого року голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій КУНІЦИН назвав політичним цинізмом чергову відмову міськради Севастополя співфінансувати будівництво української школи-колегіуму. (міський бюджет мав би фінансувати цей об`єкт на рівні 20% від усієї кошторисної вартості). С.КУНІЦИН тоді сказав, що «вкотре політичні амбіції переважили розумні доведення».

Довідка УНІАН. У Севастополі на сьогодні функціонує понад 60 шкіл, серед них немає жодної української.



постiйна адреса статтi:
http://www.unian.net/ukr/news/news-310713.html
 

AdMiRaL_DyPa

Користувач
Реєстрація
03.07.07
Повідомлення
409
Репутація
1
medved сказав(ла):
Я лишь против, когда тебе не оставляют выбора, и на сегодня это по национально - языковым критериям очевидно
Вибору не залишають таджикам в Москві, яких там дійсно гноблять. Ви ж в свою чергу живете тут, вам ніхто не забороняє розмовляти російською, коли ви звертаєтесь до продавців на російській вона хоча б не роблять придуркуватого вигляду, що не розуміють вашої мови, як це часто трапляється в Криму, спілкуйтесь, переписуйтесь, хто забороняє?
 

ИдиотЪ

Користувач
Реєстрація
16.04.07
Повідомлення
257
Репутація
0
Вибору не залишають таджикам в Москві, яких там дійсно гноблять. Ви ж в свою чергу живете тут, вам ніхто не забороняє розмовляти російською, коли ви звертаєтесь до продавців на російській вона хоча б не роблять придуркуватого вигляду, що не розуміють вашої мови, як це часто трапляється в Криму, спілкуйтесь, переписуйтесь, хто забороняє?
Не плохое сравнение :))), гражданина Украины, говорящего на русском сравнивать с таджиком не имеющим гражданства РФ и работающим без отчислений в налоговою (потому что нелегалы).

Неужели проблемы языка на столько важны, что из-за этого можно считать людей говорящих на русском (по исторически сложившимся причинам) - не гражданами страны, или там второсортными гражданами :) Сами же говорите, что в Украине была насильственная руссификация, а все равно наезжаете на русскоговорящих, которые по вашим же соображениям просто жертвы руссификации :)) Ну разве не понятно, что такие логические нескладухи в голове у ненавистников по отношению к русскоговорящим) - это следствие внедрения чужих взглядов в собственный строй мыслей?
 

AdMiRaL_DyPa

Користувач
Реєстрація
03.07.07
Повідомлення
409
Репутація
1
ИдиотЪ сказав(ла):
считать людей говорящих на русском (по исторически сложившимся причинам) - не гражданами страны
Як згадувалось вище, кожен бачить те що хоче бачити...
ИдиотЪ сказав(ла):
а все равно наезжаете на русскоговорящих
От признайся, тільки давай без ви.босів, на тебе в нашому місті хтось наїжжав через те що ти спілкуєшся на російській? може тобі зауваження робили стосовно твої мови? мені глибоко по барабану на якій мові ти спілкуєшся, але робити її другою державною... Сударь, извольте!
 

TelweN

Користувач
Реєстрація
24.09.08
Повідомлення
102
Репутація
0
Щоб російська мова була другою державною-ніколи!!!300 років росіяни викорінювали нашу мову,накладаючи на неї заборони,і ми змогли зберегти її.Якщо російська отримає такий статус,то повстань неминувати.Я особисто очолю одне.