Витяг із "Урядового портала"
За роз'ясненням - до фахівців
Як натура допитлива, вирішила пошукати відповідь на запитання, що ж являють собою ці маловідомі поки що широкому загалу вітчизняних споживачів напої, у фахівців. Президент Української асоціації споживачів Олег Самчишин зазначив, що поява нових продуктів на ринку споживання нашої держави, на жаль, не завжди супроводжується наявністю докладної інформації про них. Здебільшого виробники або постачальники обмежуються рекламою, інколи з'являється антиреклама, проте отримані знання не надають споживачеві можливості зробити усвідомлений і компетентний вибір. Та нині спільними зусиллями ми спробуємо виправити цю недбалість.
Отже, почнемо з того, що серед багатьох принад різних напоїв у споживачів переважає смак та енергетична цінність. І якщо вибір смаку напою - це завжди індивідуально (ягідні, цитрусові, м'ятні, взагалі без будь-якого присмаку), то енергія - це передусім необхідно. Вона дає можливість розкрити резервний потенціал організму людини для активних дій.
Непоодинокими є життєві ситуації, коли людям різних професій та віку під час роботи, відпочинку, навчання, занять спортом, тривалого перебування за кермом тощо потрібно зосередитися, збадьоритися, підвищити навантаження на організм. Але як досягти цього, не порушуючи здоровий спосіб життя, без вживання алкоголю, медпрепаратів чи наркотичних речовин? Саме тоді у пригоді стануть енергетичні напої ("енергетики"). Директор законодавчого і регуляторного забезпечення бізнесу СНД Сергій Литвиненко розповів, що цей продукт вперше з'явився у країнах Азії (Таїланд, Японія, Китай) кілька сотень років тому. Однак на інших континентах про нього нічого не було відомо майже до кінця ХХ століття. Принади "енергетиків" вперше були представлені на ринку Австрії у 1987 році. Тоді компанія "Red Bull" після тривалих досліджень, підбору рецептури та інгредієнтів запропонувала споживачам напій з однойменною назвою. Продукт зацікавив і сподобався. Саме тому з початку 90-х років минулого століття він швидко поширювався та завоював ринки понад 120 країн світу. За майже 20 років свого існування рівень продажу цих напоїв зростав щорічно майже на 50 відсотків. За даними статистики, у 2005 році в світі було реалізовано близько трьох мільярдів баночок "енергетиків". Вони пропонуються споживачеві різними компаніями під різними брендами - це вже згаданий "Red bull" ("Червоний бик"), "Adrenalіne Rush" ("Адреналін раш"), "Вurn" ("Берн"), "Shark" ("Акула"), "Flyіng Horse" ("Літаючий кінь"), "Jaguar" ("Ягуар") тощо. Неважко помітити, що більшість назв цих напоїв пов'язані із тваринами у їхньому поклику до життя через рух, концентрацію, силу, витривалість і спритність.
В Україні перші зразки енергетичних напоїв з'явилися у 2002 році. Нині усі бажаючі можуть придбати близько десяти різновидів "енергетиків" від різних виробників. Зразком вітчизняного напою такого рівня є "енергетик" "Нон-стоп" виробництва компанії "Алкотрейд".
І не кава, й не лимонад...
То що ж вони врешті собою являють ці маловідомі в нас поки що напої? З чого складаються і чим відрізняються від напоїв, які просто тамують спрагу? Чи є вікові, кількісні та інші перестороги чи обмеження до їхнього вживання? Із цими та іншими запитаннями звернулася до кандидата медичних наук, старшого наукового співробітника Інституту екогігієни і токсикології імені Л. І. Медведя, провідного спеціаліста України з питань, пов'язаних із новими продуктами харчування Тетяни Воробйової.
Сучасна людина, на жаль, практично весь час перебуває у стані, близькому до стресового. Тому, мабуть, не випадково, що "енергетики" відкрили себе на повну силу саме у ХХ столітті. Адже у продуктах і напоях ми використовуємо їхні властивості через енергію, яку вони акумулюють. Тому на етикетках та упаковках продовольчих товарів за законом завжди зазначається їхня енергетична цінність. До складу енергетичних напоїв, за словами Тетяни Воробйової, входять три основні групи інгредієнтів, кожна з яких виявляє особливий фізіологічний вплив на організм людини. Це вуглеводи, кофеїн, таурин та інозитол, часто - вітаміни групи В (В3, В5 (пантотенова кислота), В6, В12).
"Енергетики" належать до класу так званих функціональних напоїв. Від звичайного лимонаду вони відрізняються тим, що останній люди споживають, коли просто хочуть втамувати спрагу. "Енергетики" ж стають у пригоді тоді, коли потрібно на декілька годин мобілізувати усі сили організму, збадьоритися, сконцентрувати енергію. Адже складові цих напоїв пришвидшують обмін речовин. Тож вживати їх щодня і у великій кількості небажано. Якщо докладніше вивчити складові "енергетиків", побачимо, що енергетична цінність (яка встановлюється за кількістю вуглеводів: цукру, глюкози) у звичайного лимонаду та у енергетичних напоїв практично однакова (в середньому 42-45 кКал\100мл).
Особливість "енергетиків" полягає в тому, що вони дозволяють організму швидко "дістати" та використати потаємний запас енергії, який у ньому зберігається. Цей ефект "звільнення енергії" стає можливим завдяки іншим інгредієнтам. І насамперед кофеїну, який тонізує та бадьорить організм. Кофеїн вже достатньо добре вивчений фахівцями, адже він входить до складу багатьох продуктів, які ми вживаємо щодня. Це кава, чай, "Кока-кола", чорний та молочний шоколад тощо. Кофеїн діє як м'який стимулятор на центральну нервову та серцево-судинну систему і таким чином знімає фізичну перевтому та підвищує працездатність. У 2004 році кофеїн видалено зі всесвітнього списку наркотичних речовин і визнано звичайним стимулятором. Проте, на відміну від навіть досить міцної кави, в "енергетиках" кофеїну міститься значно більше - від 250 до 400 мг\л.
Щодо таурину - це амінокислота, назва якої походить від латинського слова "таурус" - бик, і була виділена вченими з продуктів життєдіяльності цієї тварини. Ця речовина необхідна людині для того, аби регулювати свій стан у стресових ситуаціях, захищати серцево-судинну систему від надмірного збудження. Інозитол - похідна вуглецю, яка утворюється в організмі в процесі нормального обміну речовин і наявна у багатьох поширених продуктах харчування. Вона пришвидшує виведення "шлаків" з організму, які у великій кількості утворюються під час високих розумових або фізичних навантажень. Інакше кажучи, відповідає за процес виведення "відпрацьованого палива". Нормалізацію ж процесу отримання цього "палива", тобто енергії, регулюють вітаміни групи В. Вони відіграють важливу роль у тому, щоб процес розпаду білків, жирів та вуглеводів в організмі проходив найбільш ефективно. В-вітаміни сприяють поліпшенню самопочуття та підвищенню витривалості людини.
Усі ці інгредієнти входять до складу "енергетиків" не випадково, резюмувала Тетяна Воробйова, адже, працюючи у сполученні один з одним, забезпечують комплексний необхідний вплив на організм людини. Тож можна сказати, що енергетичні напої дуже подібні до впливу кави або міцного чаю - бадьорять, тонізують, підвищують тиск. Цьому сприяє підвищений вміст кофеїну. Але в "енергетиках", на відміну від кави, містяться також вищезазначені корисні речовини, які допомагають пришвидшити цей процес та зробити його якомога кориснішим.
Інформації мало,особливо тої,що стосується "REVO" але якщо прості енергетичні напої такі шкідливі,то що вже думати про алкогольний енергетик-смертельна суміш?