Сміття_що з ним робити?

Кузя

Користувач
Реєстрація
28.09.06
Повідомлення
83
Репутація
1
Вік
45
21 вересня о 18:00 відбудуться громадські слухання щодо будівництва сміттєпереробного комплексу (СПК) в районі полігону твердих побутових відходів (ТПВ), що поблизу с.Бадівка. Організатор громадських слухань, ймовірно, міськвиконком та ВП ХАЕС, якщо вірити статті "Знову на порядку денному СПК" у "Нетішинському віснику" №32 від 10.08.12.
Закликаю усіх небайдужих до здоров'я своїх дітей, екологічного і соціального благополуччя, прийти на ці слухання, адже пропонований механізм побудови СПК і методи переробки сміття не відповідають ні світовим стандартам до цієї діяльності, ні економічним інтересам громади міста.
Щодо екологічної небезпеки, яку несе в собі високотемпературне спалювання сміття дуже фахово і детально описано в статті п.Сергія Чібізова "Спалювати не можна утилізувати" у "Пості громадського контролю" №17 від 11.09.12.
Відносно економічних аспектів побудови СПК не згадується в ЗМІ, тому на них під час слухань варто зупинитися детальніше. Отже, я вважаю, що організаторам слухань варто відповісти громаді на такі питання:
1. Розпорядженням Кабміну передбачалося виділення 353 млн 440 тис грн на 16 соціальних об'єктів м.Нетішин, що включені в ТЕО будівництва Х3/Х4 ., в т.ч. 38 млн.грн - на СПК. Закон України "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції", прийнятий Верховною Радою 6 вересня, констатує у ст.2 "Замовник будівництва енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС спрямовує кошти в обсязі 100 мільйонів гривень на спорудження об’єктів соціального призначення шляхом сплати збору соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження." Чи означає це, що будівництво СПК "поглине" більше третини цих коштів?
2.Чи не варто було би погодитися міській владі на пропозиції інвесторів, що пропонували будівництво СПК за власні кошти та по сучасній німецькій технології (Clyvia), яке би вивільнило 38 млн.грн на будівництво інших важливих соціальних об'єктів міста? (див.http://ilink.com.ua/forum/showthread.php?t=31224&highlight=Clyvia)
3. Чи планується при створенні комунального СПК реалізувати систему роздільного збору сміття по фракціях (матеріалах): органіка/скло/папір/пластик/метал? Вважаю організацію цієї системи одним із найважливіших елементів стратегії поводження з відходами у місті.
4. Чи перетворить новозбудований СПК увесь масив відходів, утворений на даний час на полігоні ТПВ, на "зелену галявину"? Вважаю, що не можна допустити будівництво СПК, який за нетривалий час (3-5 років) не виконає цієї умови. Хто був біля полігону - той мене зрозуміє. Правда язик не повертається назвати звалище полігоном, бо "полігоном ТПВ" в цивілізованих країнах називають інженерні споруди з системою відбору інфільтрату і біогазу, захисту грунтових вод, впорядковану по групах відходів, а не гори неконтрольованого сміття, що літає на кілометри довкола забруднюючи все.
5. Чи матиме можливість СПК добувати вторинну сировину і знешкоджувати небезпечні відходи населення - ртутні електролампи, акумулятори і батарейки, біологічні і хімічні відходи. Я вважаю, що варто закладати вирішення і цієї проблеми силами СПК.
Не будьте байдужі, приходьте на слухання в Палац культури 21.09.12 о 18:00.
 

Вкладення

  • стаття НВ про СПК_11 09 12_2.JPG
    стаття НВ про СПК_11 09 12_2.JPG
    130.3 КБ · Перегляди: 49
  • стаття ПГК про СПК_11 09 12 2.JPG
    стаття ПГК про СПК_11 09 12 2.JPG
    63 КБ · Перегляди: 27

VERA

Користувач
Реєстрація
17.09.11
Повідомлення
198
Репутація
15
Послухайте уважно це відео: вода видавлюється через пісок, в процесі вбиваються всі органічні речовини, при такої температури "частина" хімічних речовин...і всюди слово "частина", тобто уже все це не стерилізоване.
Хороша песня.
 

Кузя

Користувач
Реєстрація
28.09.06
Повідомлення
83
Репутація
1
Вік
45
Triton сказав(ла):
Мені теж подобається ця установка, але в нас планують будувати сміттєспалювальний комплекс. Різницю всі відчувають?
 

Kino

Користувач
Реєстрація
03.03.11
Повідомлення
100
Репутація
26
Кузя сказав(ла):
пропонований механізм побудови СПК і методи переробки сміття не відповідають ні світовим стандартам до цієї діяльності, ні економічним інтересам громади міста.
После строительства такого "подарка" мы будем платить за вывоз мусора в 2 раза больше от нынешних цен. Добавится новая составляющая "сортировка и переработка". Если бы завод был частным, а не коммунальным то за новую составляющую "сортировка и переработка" мы не платили бы.

Завтра слушания, давайте продемонстрируем, что нам наше здоровье и жизнь дороже чем чьи-то выгоды.
 

Apple

Користувач
Реєстрація
11.10.10
Повідомлення
237
Репутація
18

vhar

Користувач
Реєстрація
27.11.09
Повідомлення
17
Репутація
0
Який результат громадських слухань?
 

VERA

Користувач
Реєстрація
17.09.11
Повідомлення
198
Репутація
15
vhar сказав(ла):
Який результат громадських слухань?
Результат: запропонували проект та лише не пояснили за які кошти буде будуватися завод?
А так технологія переробки сміття начебто надійна. От прочитала:
на першому етапі функціонування заводу відбувається сортування сміття, подрібнення та утворення гранул (залишком є лише вода). На другому етапі гранули спрямовуються в установку для виробництва зеленої електроенергії. Дана установка працює на основі методу високотемпературного піролізу (великого стиснення гранул відходів, що спричиняє високу температуру з наступним виділенням енергії, яка приводить в рух турбіну, а відтак утворюється зелена електроенергія).
Під кожним під'їздом буде стояти три контейнери для сортування сміття, саме оце може явитися проблемою для самих капіталовкладчиків.
Та у відповідь на це питання запропонували бонусний стимул для народу.
Люди своє сміття сортують, отримують бонус.
Якби досить оптимістично.
Для цього проекту треба цільову людину: поставили задачу - вирішуй.
Спеціалісти хороші та немає такої цілеспрямованої людини і зараз виникає питання:
А раптом почнуть будувати СПК і до кінця тунелю не дійдуть?
 

Sokrat

Користувач
Реєстрація
07.03.08
Повідомлення
118
Репутація
27
Є куча сміття, є проект,- немає тільки грошей. ЯК варіант- 50 млн гривень із 100, виділених по програмі достройки 3,4 блоків на всю соціалку !!! і то не факт, що ці гроші знайдуться.. А за них можна було би побудувати садочок або школу, а сміття віддати інвестору, а не ЖКО, як планується, бо з цього, як завжди, нічого путнього не вийде.
До речі, такий проект піролізної установки на 1500 градусів в Україні планується запустити вперше. Досвіду експлуатації немає. Тож і наслідки можуть бути дещо неочікувані.
 

VERA

Користувач
Реєстрація
17.09.11
Повідомлення
198
Репутація
15
Sokrat сказав(ла):
сміття віддати інвестору
То ж понятно, що криється вигода від заводу, наприклад:
VERA сказав(ла):
зелена електроенергія
А інвестор ділитися не буде.
Без вигоди і бабка не продавала би на базарі молоко.
Що залучають ЖКО, мені теж не подобається.
Sokrat сказав(ла):
Досвіду експлуатації немає.
Це як уперше іти на співбесіду і тут: А де взяти досвід, коли без досвіду не беруть на роботу.
Інновація не повинна лякати, коли за тим стоїть продуманий до дрібниць бізнес план.
Картопля на полі не виросте, коли її не обробити належно.
 

Kino

Користувач
Реєстрація
03.03.11
Повідомлення
100
Репутація
26
Kino сказав(ла):
давайте продемонстрируем, что нам наше здоровье и жизнь дороже чем чьи-то выгоды.
вышло все наоборот. Зал почти пуст. Людям наплевать на себя и свой быт. Готовы в три смены в школах детей мордовать, а на сэкономленные деньги строить заводы, их убивающие.
VERA сказав(ла):
Та у відповідь на це питання запропонували бонусний стимул для народу.
Люди своє сміття сортують, отримують бонус.
Якби досить оптимістично.
Чтобы это сделать, нужно в каждом дворе строить мусорные площадки. Там обязательно должен дежурить человек (12 часов), который будет взвешивать отходы и начислять бонусы. Задача утопическая. И наши дворы превратятся в большую свалку. На детские площадки денег нет, а на чиновничьи прихоти- есть. Хотя как посмотреть... Если людям все равно, то может быть вместо площадок и поставят минимусорки.
 

VERA

Користувач
Реєстрація
17.09.11
Повідомлення
198
Репутація
15
Kino сказав(ла):
чиновничьи прихоти
А чому приходь?
Ви були там, де вивозять сміття?
Я туди випадково потрапила. От треба організувати похід від Нетішина до сміттєзбору і на місці вирішити, чи потрібен нам завод?
Kino сказав(ла):
обязательно должен дежурить человек (12 часов)
Людина не повинна дежурити. У Львові уже стоять під під'їздами по два контейнери, другий для пластмасових бутилочек. Ніхто при цьому не контролює. Це вже буде проблемою робочих на заводі.