Інформатика в школі

kolya

Гроза морей
Адміністратор
Реєстрація
13.10.06
Повідомлення
692
Репутація
59
З наступного року діти будуть вивчати інформатику з першого класу. Розглянемо плюси і мінуси цього нововведення.
Сучасна комп'ютерна техніка розвивається дуже швидко і вже важко уявити галузь де не використовуються ЕОМ. І звичайно кожна людина повиина вміти ним користуватися і в школі цьому навчати потрібно.
Але в першому класі більшість дітей, ще букв не знають, а їх уже хочуть за комп'ютери садить. Виходить, що паралельно з письмом від руки будуть учить набирать на клавіатурі.
Ідемо дальше, нехай за 2 роки вони навчаться друкувать текст, а що дальше? Виходить що будуть вчить пакет Майкрософт офіс, но тут знову є мінуси. По-перше офіс в Майкрософта не єдий пакет, який виконує дані функції. По друге через 10 років новий офіс зовсім не буде схожий на той який вчили в 3 класі. По-трете візьмемо програму Ексель, в ній встроєний потужній математичний апарат і для його потрібно знати математичні основи.
Нехай це все будуть вчити 2 роки. А тепер починається саме цікаве, що дальше? А дальше необхідно вивчати мови програмування. А які? Морально застарілий Паскаль? Та кому він зараз потрібен? Java діти будуть бідні, оптимальний варіант був би С++. Але ж якщо добре пам'ятаю, то квадратні рівняння вчать в 8 класі, як же ж діти зможуть програмувати в шостому класі.
А тепер сама головна проблема, а де взяти вчителів? Де взяти технічне забезпечення? На даний момент більшість вчителів інформатики, це вчитель математики на якого поклали додаткові обов'язки. Більшість з них самі не розуміють основних принципів. І так люди можуть нормально навчити?
В сільских школах взагалі якщо є два комп'ютера рівня пентіума 3, то це дуже добре. А що заупить комп'ютери с ПО потрібно не один млн. грн. І виходить, що вчитель, якій розуміє тільки теоретично як повинна працювати програма вчить дітей в зошиті писати програми. А потім в інституті такий учень буде дуже здивований чому його програми написані в школі на 12 балів не працюють.
Інформатику звичано вичать потрібно, але не раніше 6 класуі потрібно забезпечити школи сучасними ПК і програмним забезпеченням.І в кінці актуальна пісня https://www.youtube.com/watch?v=NdNp71fzLS0
 

*MEloNY*

Користувач
Реєстрація
11.03.09
Повідомлення
35
Репутація
0
Внесу поправочку, не з першого, а з другого класу. З першого класу вивчається іноземна мова. За новою програмою вже навчаються першокласники.
 

ALenDOS

Користувач
Реєстрація
20.03.11
Повідомлення
59
Репутація
16
Если правильно поставить обучение, то вырастут не только маленькие дегенераты с возможностью выхода в интернет, но и детки которые с помощью ПК смогут зарабатывать деньги.
 

Vizavi

Користувач
Реєстрація
30.07.09
Повідомлення
60
Репутація
1
kolya - а чому Ви такі категоричні?
В деяких сільських школах мат.база сильніша і доступніша для дітей, так як їх директори проворніші і більш рухливіші у пошуках спонсорів - хоть по 100 грн, але на користь школи витрачають, а не чекають, як міські директори закладів освіти чекають гроші з бюджету ти з кишень батьків.

Потім у вузах навчають вчителів інформатики за державний кошт, тому раціонально їх залучити до викладання у школах мінімум законні 3 роки. І таке є, не завжди можна встигнути за розподіл годин для викладання.

І сучасні діти мають більший потенціал до сприйняття інформації та освоєння комп.техніки. Не треба вважати, що надлишок інформації їх затуркує. Просто треба в потрібний час давати доступ до інформації, а не навчати читати з 2,5 років, писати друком з 3-х років і т.п

Головне, щоб тут повезло, саме повезло, з вчителями в перші шкільні роки. Або самим батькам стати вчителями, так як пофігізм у вчителів процвітає.

Загалом задум гарний, виконання як завжди підведе:-(
 

kolya

Гроза морей
Адміністратор
Реєстрація
13.10.06
Повідомлення
692
Репутація
59
Vizavi сказав(ла):
Потім у вузах навчають вчителів інформатики за державний кошт, тому раціонально їх залучити до викладання у школах мінімум законні 3 роки.
От в тому то і проблема, що вони якщо і добре вчилися, то все рівно знають на рівні теорії, якби хоча б років 3 попрацювали в галузі інформаційних технологій, а потім прийшли викладати, тоді змогли б більше навчити.
 

Vizavi

Користувач
Реєстрація
30.07.09
Повідомлення
60
Репутація
1
якби хоча б років 3 попрацювали в галузі інформаційних технологій
- тоді навряд чи вони справилися б з дітками;)
Мені було б цікаво з дітками на уроках створювати простенькі програми - вчитися разом з ними. Навіть елементарна мигаюча веселка, прописана дитиною, буде визивати мега емоції від свої вмінь:)
 

Авария

Користувач
Реєстрація
06.09.07
Повідомлення
257
Репутація
5
Вік
37
kolya сказав(ла):
Але в першому класі більшість дітей, ще букв не знають, а їх уже хочуть за комп'ютери садить.
Пам'ятаю, нас ще в садочку садили за комп'ютери, букв більшість з нас також не знало. Були простенькі розвиваючі ігри, типу побачив на моніторі качечку - нажми на качечку на клавіатурі і т.д. Комп'ютер це ж не лише мови програмування і офісні програми. Для дітей це, в першу чергу, засіб розвитку і пізнання навколишнього світу через інтерактивні ігри. Можна ж іще показувати різноманітне відео, влаштовувати вікторини та ін. Я тільки за, щоб дітей з раннього віку привчали поводитись з комп'ютером, головне правильно це зробити, в ігрові формі, але це вже інше питання. Ось наприклад, мій син вже свідомо вміє вмикати і вимикати стаціонарний комп та ноутбук (правда кнопкою :) ), ставити на паузу та продовжувати перегляд відео і висмикувати провід навушників, щоб звук став голосним - не погано як для дитини, якій щойно виповнився рік. Тому, я думаю, інформатика з першого класу це те, що йому потрібно. Знову ж таки, головне зробити це правильно, тобто скласти правильну, зручну програму і підготовити кваліфікованих вчителів.
До речі, англійська мова в нас також була в садочку і умудрялись навіть віршики вчити.
Головне вірно подавати інформацію, а діти її сприймають на ура.
 

n0mer

Користувач
Реєстрація
01.11.08
Повідомлення
43
Репутація
23
Авария сказав(ла):
Пам'ятаю, нас ще в садочку садили за комп'ютери, букв більшість з нас також не знало. Були простенькі розвиваючі ігри, типу побачив на моніторі качечку - нажми на качечку на клавіатурі і т.д. Комп'ютер це ж не лише мови програмування і офісні програми. Для дітей це, в першу чергу, засіб розвитку і пізнання навколишнього світу через інтерактивні ігри
Спочатку потрібно почитати навчальні програми. Інформатика в школі фактично не вивчає такого розділу, як програмування, якщо не помиляюсь лишився 1 семестр у звичайних класах, ну і поглиблене вивчення у профільних там трохи більше. Якщо звичайний учень зі шкільним знанням програмування вступає в технічний ВУЗ (маю на увазі місця, де трохи вчать) на ІТ спеціальність, то всі 4-6 років має серйозні проблеми, а батьки не знають, що з їх дитини хочуть. Тому і зарплата здібного ІТ спеціаліста в великих містах відповідна, таких людей потрібно багато, а їх просто стільки не випускають, та й багато хто з успіхом виїзджає за кордон.
Частина 1 класників, сужу по своїй дитині, опанувала курс інформатики удома десь до 3-4 класу (у молодшій школі вчать курс "Сходинки до інформатики") і викладають вчителі молодшої школи і далі у шкільній інформатиці те ж не має нічого складного: інтернет, офіс, елементи загальних знань про операційні системи. А ще порада, якщо не має розуміння елементів програмування (цикли, масиви, елементарні задачки) у школі не поспішайте вступати в технічний ВУЗ на ІТ спеціальність, адже постійно потрібно буде набирати "ці закарлоючки", яких можна так і ніколи не зрозуміти. Якщо дитина і батьки визначилися з професією пов'язаною з ІТ, то потрібно починати програмувати десь з 6-7 кл. також не забувати англійську, мова програмування тут не суттєва, але напевне найкраще починати з С++, а далі різні онлайн змагання, тоді проблем з навчанням, якщо лінь і "дурь" не візьме не буде і десь на 3 курсі можна починати отримувати бонуси у вигляді зарплати, за витрачений час у шкільні роки.
 

coca-cola

утонченный эгоист
Користувач
Реєстрація
01.10.06
Повідомлення
221
Репутація
5
я только за!просто нужно преподавателя хорошего,и не обязательно учить с первого класса ворд,ексель и т.д. минимально обучать как обращаться с компьютером-и все будут довольны)
 

Драник

Користувач
Реєстрація
11.10.10
Повідомлення
630
Репутація
6
kolya,
Да какое там программирование. Ворд, скайп, гугл - вся программа на год.
 

nonx

Користувач
Реєстрація
03.12.12
Повідомлення
5
Репутація
2
Драник,согласен...
и все равно после этого ребенок не умеет ни включить нормально комп ни выключить, и ярлык от файла не отличает и т.д..
ИМХО программирование не должно быть обязаловкой, нужно дать основы работы с компом, навыки поиска информации, безопасной работы в сети, и главное объяснить что залипать все время в монитор очень не полезно для здоровья.. как то так..