samson сказав(ла):
Залишитись одному - сумно. Ці люди зневірені у власних переживаннях, інтересах суспільства, у всьому того із чим вони зустрічалися.
Помиляєшся!
Є в мене один знайомий, йому 48 років, він давно розведений. Так от, це самодостатня, розумна людина, яка бачить навкруги все те, що інші за життєвими клопотами не бачать.
Ні, він не аскет, він любить життя, зустрічається з жінками. Але... Коли я його одного разу запитала, чому він не одружується, то він мені відповів, що я його краще розумію, ніж він себе сам, і попросив мені самій відповісти на своє запитання. І я сформулювала йому, чому він до цих пір не одружився... Вся справа в тому, що людині, щоб зрозуміти свою сутність і призначення, зазвичай потрібна її друга половинка (не дарма ж існує легенда про дві половинки одного цілого, які розкидані по всьому світі). Зазвичай люди, які мають пару, разом знаходять той сенс, який закладений в життя. А цей чоловік, колись ще замолоду поживши в шлюбі та зрозумівши, що це не для нього, сам шукав для себе якісь відповіді на вічні запитання. І на даний момент я розумію, що йому пара вже просто не потрібна, він до всього дійшов сам. Так, він може кохати когось, зустрічатись, але пари як такої в нього немає і не буде, я так думаю. Йому це просто не потрібно.
І повір мені, йому зовсім не сумно наодинці з собою. Він колись мені сказав навіть, що просто не розуміє, як може бути сумно одному, коли ще стільки в світі непізнаного, стільки нерозгаданого, стільки книжок непрочитано, і стільки думок не передумано.
Це дуже цікава людина, хоча оточуючі його люди, мабуть, вважають його диваком. Але в будь-якому суспільстві людей, мислення яких відрізняється від мислення більшості, вважають диваками і білими воронами. А от для мене якраз такі люди і є справжніми. Тому мені і подобається так твір М.Достоєвського "Ідіот", ось там автор і передав саму сутність проблеми таких людей. Читала колись з захватом і розуміла задумку автора... Якщо одною фразою, то вся суть там полягає для мене у думці: "Це ще треба подумати, хто з них ідіот - Князь Мишкін чи суспільство"!
Ось така моя думка.
І не варто думати, що це зневірені люди. Так, звичайно ж, і такі є, яким просто не пощастило знайти свою рідну душу в цьому світі. Але не варто думати штампами. "Зри в корень" (К.Прутков)